duminică, 14 decembrie 2008

Protestele împotriva taxei auto iau amploare: manifestaţii la Bistriţa, Oradea şi Arad

Câteva sute de şoferi din Oradea s-au adunat cu maşinile, într-o parcare din centrul oraşului, de unde au pornit în coloană spre Vama Borş, ameninţând că vor bloca zona. La Bistriţa, alţi cinci sute de şoferi participă la un marş cu mesaje precum "Citroenu şi Loganu, firmele lui Tăriceanu". La Arad, centrul municipiului a fost blocat.

Potrivit Mediafax, participanţii la protestul din Oradea au claxonat şi au scandat la megafon "Hoţii" şi "Jos Taxa!" şi s-au manifestat zgomotos. Ei aveau afişate pe maşini mesaje precum "Câţi pomi s-au plantat până acum din birul luat?", "Taxa auto e prima porcului. Guşa lui umflată cu banii românilor", "De ce să circulăm cu maşini noi pe drumuri second", "Mă vinde Guvernul, jos taxa".

După circa 40 de minute, protestatarii au pornit în coloană cu maşinile spre Vama Borş, ameninţând că vor bloca zona. Protestatarii au avut autorizaţie doar pentru o manifestaţie în centrul oraşului, nu şi pentru deplasarea spre Borş.

La Bistriţa, alţi cinci sute de şoferi participă la un marş de protest faţă de triplarea taxei auto, printre ei aflându-se şi primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, în calitate de şofer, el nefiind de acord cu măsura luată de Guvern.

Multe dintre maşinile participante la protest aveau încă numerele de înmatriculare din străinătate, semn că noii lor proprietari fie trebuie să se înghesuie, până luni, la ghişeele Finanţelor Publice, pentru a plăti taxa, fie vor fi nevoiţi să o plătească triplat, începând cu 15 decembrie.

Protestatarii au afişat, pe maşinile lor, mesaje de genul "Jos taxa auto", "Hoţii", "Taxa de poluare este pentru oamenii bogaţi, nu pentru popor şi populaţia săracă", "Citroenu şi Loganu, firmele lui Tăriceanu" iar, la finalul marşului, au depus o petiţie la sediul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, cu principalele lor nemulţumiri.

La Arad, aproximativ 250 de persoane s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din Arad, unde se află Primăria, Prefectura şi Consiliul Judeţean, în timp ce câteva zeci de şoferi au blocat bulevardul central, Revoluţiei, cu maşini, traficul fiind deviat de poliţişti pe străzile adiacente.

Participanţii la protestul din faţa Palatului Administrativ fluieră, claxonează şi strigă împotriva unor decizii ale actualului Guvern. Ei nu au însă autorizaţie de la Primărie, astfel că protestul ar putea dura mai puţin decât era programat.

Liderul protestatarilor, Constantin Gurilă, Constantin Gurilă a declarat, potrivit Mediafax, că "este un protest al oamenilor simpli". "Îl vom acţiona în judecată pe actualul premier Călin Popescu Tăriceanu pentru acte de subminare a economiei naţionale, dumping şi concurenţă neloială", a spus acesta.

Citroenu şi Loganu, firmele lui Tăriceanu

Niciun comentariu: